Holland winkelt
Image default
Sport

Paardrijbroek kopen? Hoe kies ik een goede rijbroek

Paardrijbroek kopen? met of zonder zitvlak? leer of siliconen ?

Om lekker te kunnen paardrijden is een paardrijbroek noodzakelijk, ongeacht welke discipline of klasse je rijd. Het grootste verschil met een normale broek is dat een rijbroek naden op andere plekken heeft en onder aan bij de enkels smal is zodat de broek goed in je rijlaarzen past. Een rijbroek is speciaal gemaakt van nylon of elastaan waardoor hij strak om je benen zit  en een comfortabele pasvorm krijgt. Rijbroeken zijn te koop in veel variaties. Roze, glitters, zwart of jeans, niets is te gek! Je kunt een rijbroek kopen met een extra grip zitvlak, thermo rijbroeken die je benen lekker warm houden of je kiest voor een rijlegging. In de zomer is het prettig om met een katoenen rijbroek te paardrijden, terwijl je in de winter juist beter met een paardrijbroek gemaakt van softshell kunt gaan rijden. Softshell is wind en waterdicht dus veel geschikter tijdens koude temperaturen. In deze blog ga ik jullie alles vertellen over de verschillende soorten rijbroeken!

 

 

Waarom gebruikt men een rijbroek en geen gewone broek?

Vroeger gingen mensen gerust met een normale spijkerbroek paardrijden. Tot dat men ontdekte dat het veel fijner rijden is wanneer de naden op een andere plek zitten. Daarom is de paardrijbroek ontworpen. Paardrijbroeken hebben smallere pijpen zodat de broek goed in de rijlaarzen gedragen kan worden. Daarnaast heeft een paardrijbroek de naden meer schuin lopen dan een normale broek, dit zorgt er voor dat er geen irritatieplekken ontstaan als je paardrijd met een speciale paardrijbroek. Bovendien zijn rijbroeken in alle maten en kleuren te koop, en zelfs rijbroeken die op een normale broek lijken. Zo is er voor iedereen is wel een passende broek te vinden.

 

Welke rijbroeken zijn er te koop?

Er zijn paardrijbroeken verkrijgbaar in alle kleuren en maten. In stretch katoen, speciale ademende stoffen en simpele  kinderrijbroeken. Een rijbroek is op gerichte punten versterkt, dit is bijvoorbeeld bij de kniestukken. Je kunt kiezen voor een paardrijbroek met een leren of siliconen zitvlak waardoor je steviger in het zadel zit en nauwelijks kunt verschuiven. Als je juist veel bewegingsvrijheid wil kun je een rijbroek kopen waarbij alleen de kniestukken van leer of siliconen zijn. Uiteraard zijn er ook rijbroeken zonder grip en naden, dit heet een rijlegging. De meest gedragen rijbroeken zijn:

  • De thermo paardrijbroek
  • Een softshell paardrijbroek
  • De paardrijbroek met siliconen of leren zitvlak
  • De jodphur rijbroek
  • De wedstrijd paardrijbroek

Als het kouder weer word is het belangrijk om je kleding daar op aan te passen. Een thermorijbroek heeft een warme voering, meestal van fleece stof. Doordat je binnen voering gemaakt is van fleece houd de paardrijbroek de warmte goed vast maar word de rijbroek van binnen niet klam. Dit is het effect van een thermo of softshell paardrijbroek.

Paardrijbroeken met een zitvlak staan er om bekend dat je als ruiter meer grip hebt in het zadel. Leren zitvlakken verstevigen je zit, maar siliconen zitvlakken zijn vaak nog sterker. Siliconen kunnen doorlopen tot aan je knieën. Sommige mensen vinden het ook totaal niet fijn, dit is een erg persoonlijke keus.

Een jodphur paardrijbroek is geschikt voor ruiters die geen rijlaarzen dragen en bezig zijn in en om stal. De jodphur rijbroek is kenmerkend door zijn wijder uitlopende broekspijpen. Die vallen over de jodphur heen of je combineert ze met chaps.

Als je op concours gaat ben je verplicht om een rijbroek van een lichte kleur te dragen. Meestal is dit wit of crème kleurig. Wedstrijdbroeken zijn verkrijgbaar met en zonder zitvlak en ook in verschillende stoffen. Soms zijn er speciale eisen verbonden op een concours, lees daarom het wedstrijd regelement rijbroeken eens door.

 

In deze video wordt er informatie gegeven over de verschillende zitvlakken en hun functie. (video) 

Hoe duur is het om een rijbroek te kopen?

Er zijn paardrijbroeken is verschillende prijsklassen te koop. Een goedkope simpele rijbroek is prima om mee te beginnen, maar wanneer je dagelijks paardrijd heb je vaak behoefte aan meer comfort en kwaliteit. Persoonlijk merk ik veel verschil tussen een mindere en betere kwaliteit rijbroek. De mindere kwaliteit rijbroek is vaak dunner en slijt harder. Een betere kwaliteit rijbroek heeft vaak een betere pasvorm en gaat langer mee. Het is logisch dat deze paardrijbroeken ook duurder zijn. Denk hierbij aan prijzen vanaf de €100,-  terwijl een beginners rijbroek maar €20 kan kosten. Rijbroeken kun je kopen in ruitersportzaken of op ruitersport webshops. Sommige webshops hebben voordelige ruitersport aanbiedingen met paardrijbroeken. Hier kun je goedkoop een goede merk rijbroek kopen. De duurdere rijbroeken zijn vaak de merken Animo, Pikeur (veelal wedstrijd rijbroeken) of Cavallo. De meer gangbare rijbroeken zijn vaak van Horka, Harry’s Horse, Busse of HKM. Als je begint met paardrijden voldoet een gewone broek of trainingsbroek met rubberen laarzen prima.

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/rijbroeken.html