Holland winkelt
Image default
Sport

Welke snoekonderlijnen kan je gebruiken?

Het vissen op snoek vraagt extra aandacht voor de te gebruiken onderlijn. De scherpe tanden van een snoek kunnen makkelijk een nylon vislijn van 0.30mm door midden snijden. Maar ook een dunne gevlochten lijn kan tijdens een lange dril het helaas begeven. Natuurlijk erg jammer, maar nog vervelender voor een vis die met een haak rond blijft zwemmen. Dit moeten we natuurlijk ten alle tijden voorkomen. 

Er zijn verschillende materialen die je kunt inzetten voor als onderlijnmateriaal. De meest voorkomende zijn de stalen onderlijn, Fluor Carbon en Mono Leader. In dit artikelen geven we een korte uitleg wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten lijn zijn.

Stalen onderlijn

De stalen onderlijn is de meest gebruikte onderlijn voor het roofvissen. Vaak komen deze onderlijnen kant en klaar geknoopt. Aan beide kanten worden deze afgewerkt met een wartel. Aan de ene kant kan een hoofdlijn worden vast gemaakt en aan de andere kant kan het kunstaas of doodaas-haak vastgezet worden. Het voordeel van de stalen onderlijn is dat het snel en makkelijk inzetbaar is. Daarbij is de prijs aan de lage kant, waardoor het verspelen, of moeten vervangen van een onderlijn minder erg is. Het nadeel van het staal, is dat deze wel snel kinkt. Hierdoor blijft er een hoek in de stalen lijn zitten, die het aas onnatuurlijk aanbiedt. Anderszijds kan het de inhaking ook tegenwerken. Hierdoor zal je sneller aan vervanging toe zijn.

Fluor Carbon of Mono Leader

Deze beide soorten onderlijn zijn nylon vislijnen. Door het vissen met een grote dikte (0.50mm of meer) is er voldoende sterkte in de lijn om de tanden van een snoek aan te kunnen. Hierbij is het voordeel dan deze onderlijnen veel minder zichtbaar zijn onder water dan een stalen onderlijn. Zeker voor de meer (grote) schuwe snoeken kan het helpen om ze toch over de streep te trekken. Dit geldt dan zeker in de winter wanneer het doorzicht van het water een stuk beter is. Echter vraagt het wel meer materiaal in de viskoffer, aangezien er weinig aanbieders ook kant en klare onderlijnen van dit materiaal aanbieden. Gelukkig zijn deze onderlijnen erg makkelijk te maken met krimp-sleeves, wartels en haken. Binnen een minuut kan je al een onderlijn klaar hebben. 

https://www.sportvisgigant.nl/