Holland winkelt
Image default
Entertainment

Wat zijn filamenten

Als je niet weet wat een 3d printer of 3d pen is, dan weet je waarschijnlijk ook niet wat filamenten zijn. Misschien weet je zelfs niet wat een 3d printer of 3d pen is. Dat is geen schande, want dit zijn apparaten die nog relatief nieuw zijn. Alhoewel, voor het bedrijfsleven niet. Maar voor particulieren zeker wel. Een 3d printer print niet iets op papier, maar print een model volledig uit. Bijvoorbeeld je hebt een sleutel. Deze sleutel kan je exact namaken met een 3d printer. Je kopieert dus de sleutel als het ware.

Doet een 3d pen hetzelfde als een 3d printer?

Ongeveer wel. Bij een 3d printer maak je gebruik van software, waarmee je je model ontwerpt. Zo weet de printer exact wat hij moet maken, de diktes, de lengtes en de hoogtes. Bij een 3d pen is dit niet het geval. Een 3d pen verschilt eigenlijk niet zoveel als een inktpen. Hij ziet er zelfs uit als een pen. Maar er komt geen inkt uit, maar gesmolten plastic. En daarmee komen we op het onderwerp filamenten. Wat dit plastic wordt dus filament genoemd. Ook de 3d printer maakt gebruik van dit filament.

Hoe ziet filament er dan uit?

Filamenten worden geleverd in draden. Plastic draden die op een rolletje zitten of eruit zien als staafjes. Ze hebben vrijwel allemaal dezelfde dikte, waardoor filament voor een printer dus ook gebruikt kan worden voor een 3d pen. Behalve dan dat er verschillende soorten filamenten zijn die van verschillende materialen zijn gemaakt. De meest gebruikte materialen zijn ABS en PLA. Verder zijn filamenten in alle kleuren verkrijgbaar. Favoriet zijn de felle kleuren. Kinderen werken graag met een 3d pen en zij zijn dol op fluorescerende kleuren. Er zijn ook transparante filamenten. Of glow in the dark filamenten die oplichten in het donker.

https://www.goedkope3dfilamenten.nl