Holland winkelt
Image default
Energie

Verschillende soorten kabels gebruikt in woonhuisbekabeling

Bij de bedrading van een woongebouw worden verschillende soorten kabels gebruikt om stroom- en signaalverbindingen tot stand te brengen. Gangbare elektrische kabels zijn Romex of niet-metalen (NM) mantel, UF (underground feeder) kabel, gepantserde kabel, coaxkabel en glasvezelkabel. Elektricien Purmerend geeft advies over de kabels die passen bij uw specifieke behoeften.

Romex of niet metalen (NM) mantel kabel

Romex is een veelgebruikt type elektrische kabel dat in de meeste residentiële bedradingstoepassingen wordt gebruikt. Het bestaat uit twee of drie geïsoleerde geleiders, gewikkeld in een niet-metalen (NM) buitenmantel. De isolatie biedt bescherming tegen elektrische schokken en kortsluiting, terwijl de buitenmantel beschermt tegen schade van buitenaf. Romex wordt gewoonlijk gebruikt voor aftakkingen en kan door muren, plafonds of vloeren worden geleid.

UF-kabel (underground feeder)

UF-kabel is een type elektrische kabel dat is ontworpen om direct contact met de grond en water te weerstaan. Hij heeft een buitenmantel gemaakt van polyvinylchloride (PVC) en is gevuld met een geïsoleerde koperen geleider. UF-kabel wordt gewoonlijk gebruikt in natte ruimten, zoals tuinen en ondergronds.

Gepantserde kabel

Gepantserde kabel heeft een beschermende metalen laag die bekend staat als pantser om de binnenste geleiders te beschermen tegen schade. Het pantser biedt bescherming tegen ongedierte, knaagdieren en andere schade van buitenaf. Het pantser is meestal gemaakt van staal of aluminium, en kan in verschillende maten worden geleverd, afhankelijk van de toepassing. Gepantserde kabel wordt vaak gebruikt in gebieden die gevoelig zijn voor schade van buitenaf, zoals garages en kelders.

Coaxiale kabel

Coaxiale kabel is een type elektrische kabel dat gebruikt om radiofrequentiesignalen door te geven. Hij bestaat uit een binnengeleider met daaromheen een isolatielaag en een buitenste afscherming. De isolatie voorkomt elektrische storingen, terwijl de buitenste afscherming beschermt tegen schade van buitenaf. Coaxiale kabel wordt vaak gebruikt in televisie-, satelliet- en computernetwerken.

Glasvezelkabel

Glasvezelkabels zijn samengesteld uit strengen van optisch zuiver glas die datasignalen over lange afstanden vervoeren. De kabel is omhuld met een beschermende mantel, en de uiteinden zijn doorgaans verbonden met glasvezeltransceivers of andere netwerkapparaten. Glasvezelkabels worden vaak gebruikt voor snelle internetverbindingen, omdat zij grote hoeveelheden gegevens snel en betrouwbaar kunnen overbrengen. Ze zijn ook veel meer