Holland winkelt
Image default
Energie

Btw teruggaaf zonnepaneel voor consumenten

Meld je je aan als kleine ondernemer om btw-teruggave te krijgen op de aankoop en installatie van je zonnepanelen? Lees dan vooral de volgende tips om je op weg te helpen.

Kleine ondernemer Doordat je met je zonnepanelen geld terug kan verdienen, ziet de overheid je als een kleine onderneming. Je bent dan vooralsnog niet verplicht om je in te schrijven als ondernemer, maar je kan dit wel doen als je gebruik wil maken van de btw-teruggave op je aankoop en installatie van zonnepanelen. Je bespaart dan de 21% aan betaalde btw, waardoor de prijs aanzienlijk zakt en je kosten bespaart op je zonnepanelen.

Moet ik dan elk kwartaal een aangifte doen? Nee, als je ervoor kiest om deel te nemen aan de kleine ondernemersregeling is het voldoende om een keer aangifte te doen. Terwijl je als ondernemer vaak ieder kwartaal een aangifte dient te doen. Het kan wel eens voorkomen dat je voor een tweede keer een aangifte moet doen. Wanneer dit het geval is, wordt het aangeraden om dit zeker in te vullen. Anders riskeer je een boete. De kleine ondernemersregeling (afkorting KOR) is voor zonnepaneeleigenaren en mensen die geen grotere omzet hebben dan €20.000 per jaar. Je betaalt dan geen omzetbelasting aan de Belastingdienst. Het voordeel hiervan is dat je maar één keer een aangifte hoeft te doen. Je bespaart dan onnodige kosten op administratie. Je betaalt tenslotte geen btw over de opgewekte stroom.

KOR: doen of niet? Het wordt aangeraden om deel te nemen aan de kleine ondernemersregeling als je binnen de 3 jaar niet nog meer zonnepanelen wil plaatsen of als je niet daadwerkelijk gaat starten als ondernemer. Wanneer je je aanmeldt voor de kleine ondernemersregeling is dit voor een duur van 3 jaar. Deze gaat het kalenderjaar in na de aankoop van je zonnepanelen. Gedurende de 3 jaar kan je geen btw verrekenen of terugvragen. Hou dus in je achterhoofd dat je ook bij schade of andere onderhoud geen btw kan terugkrijgen. Wanneer je daadwerkelijk een bedrijf gaat starten en boven de €20.000 omzet uitkomt, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst en stopt je KOR.