Holland winkelt
Image default
Dieren

Welk vogel voederhuisje als beste getest?

Het is 1 september en officieel gezien is de zomer nu voorbij. Het herfst seizoen doet zijn intrede en de mensen in Holland maken zich langzaam op voor de winter. De winter lijkt trouwens nog ver weg. Met temperaturen van rond de 20 graden heb je nog geen idee dat het straks toch echt gedaan is het met mooie weer. En vaak gaat de tijd ook veel sneller voorbij dan je denkt. Voordat we er erg in hebben zitten we straks alweer aan de oliebollen…

Liefhebbers van vogels kunnen zowel in de zomer als in de winter hun hart ophalen. In de zomer zoeken vogels vaak naar nestkastjes waar ze hun eieren kunnen uitbroeden. In de winter hebben de tuinvogels dit soort vogelhuisjes niet nodig. Dan maak je ze vooral bij met een voederhuisje.

 

Wat is het verschil tussen een nestkastje en voederhuisje

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat nou de verschillen tussen het nestkastje en voederhuisje zijn. Maar het nestkast is een dicht vogelhuis met een rond gaatje er in. In het huisje kunnen de vogeltjes een nestje van takjes, mos en bladeren maken. Hier worden de eieren in gelegd. Omdat het huisje goed afschermt, liggen de eieren vrij veilig. Zorg er altijd wel voor dat het ronde gat niet te groot is. Anders kunnen alsnog roofvogels toeslaan. Nadat de eieren uitkomen blijven de meeste vogeltjes, zowel vader als moeder voor hun kroost zorgen. Ze vliegen af en aan met kleine wormpjes en insecten en doen dit net zo lang tot dat het kleine spul klaar is om uit te vliegen. Een voederhuisje daarentegen is een vrij open vogelhuis. Zoals de naam ook al zegt, vul je dit huisje met vogelvoer in speciale silo’s of leg je pinda’s en stukjes appel op het speciale voederplateau. Vaak staan dit soort vogelhuizen op een paal of hebben ze een koord waarmee je ze aan een tak of schutting kunt hangen. In verband met de veiligheid van de vogels moet zo’n vogelvoederhuisje net als nestkastjes hoog opgehangen worden. Zo verklein je de kans dat er toevallig een kat toe slaat en je met je goed bedoelde actie een ellendig tafereel in je achtertuin creëert.

 

De beste voederhuizen

Als je even rond winkelt zie je plenty voederhuizen. De één is goedkoop maar lijkt niet erg duurzaam, de ander lijkt mooi maar is niet efficient. Met zoveel keuze in vogelhuisjes zowel online als in de winkelstraat is het voor een leek niet gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Als wij als kenner de diverse merken en soorten voederhuisjes naast elkaar zetten en ze vergelijken, dan steekt er eentje met kop en schouders boven de andere uit. We hebben het nu over de voederhuizen en voederschuren van het merk Wildlife Garden. Wildlife Garden is een Zweeds merk. En Zweden houden van duurzaamheid en degelijkheid. De houten voederhuisjes van Wildlife Garden lijken op Zweedse huizen. Je hebt keuze uit een tiental verschillende kleuren en uitvoeringen en het leuke hiervan is dat de huisjes zowel in de zomer als in de winter inzetbaar zijn. Of te wel, met één aankoop, heb je zowel s’zomers als s’winters wat aan het product. Met een paar handelingen maak je van het huis in de zomer een nestkastje waar vogeltjes dan hun nestje in kunnen maken. In de winter maak je van dit huisje een voederhuisje waar in de overwinteraars lekkere vogelzaden kunnen vinden, doppinda’s en vetbollen. De vogelhuizen van het merk Wildlife Garden zijn niet goedkoop. De prijzen liggen rond de € 50,-. Maar je hebt met zo’n aankoop wel iets moois en decoratiefs voor in de tuin, een stevig en degelijk product en bruikbaar item voor elk jaargetijde.