Holland winkelt
Image default
Dieren

Waar moet je op letten bij het kopen van hondenvoer?

Het kiezen van het juiste hondenvoer voor je hond betekent dat je de juiste ingrediënten moet uitkiezen. Als een verantwoordelijke ouder van je hond is het serveren van gezond en uitgebalanceerd voedsel een van de beste dingen die je voor hem of haar kunt doen. Degelijk hondenvoer heeft de juiste voeding die je hond echt nodig heeft, afhankelijk van zijn leeftijd, ras en activiteitenniveau.

Het juiste hondenvoer vinden, kan overweldigend zijn. Daarom helpen wij je graag met deze gids.

Hoe oud is je hond?

Als het gaat om het vinden van de juiste voeding voor je hond, is zijn of haar leeftijd de eerste belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Er zijn drie belangrijke levensfasen voor honden, namelijk: puppy, volwassen en senior. Je huisdier moet voedsel krijgen dat geschikt is voor de levensfase waarin hij of zij momenteel leeft. Dit is uiterst belangrijk omdat je hond een bepaalde hoeveelheid eiwitten en een calorietelling nodig heeft om goed te groeien als puppy. Als je hond zich in de volwassen-fase bevindt, moet de voedingsinname worden verlaagd tot minder eiwitten en calorieën, omdat dat tot overgewicht kan leiden.

Hondenvoer voor volwassenen bevat voldoende voedingsstoffen voor algehele groei en ontwikkeling. Maar meestal moet het bestaan ​​uit vitamines, calcium, vetzuren, mineralen en sommige eiwitten. Het voeden van je oudere hond met het juiste hondenvoer kan een uitdaging zijn. De fysiologische veranderingen die je hond doormaakt tijdens deze levensfase kan de manier waarop je hondenvoer kiest beïnvloeden. 

Zo zie je maar dat het kiezen van het beste hondenvoer niet makkelijk is.

Het belang van een etiket

Het is erg belangrijk om het hondenvoer-etiket goed te lezen voordat je het koopt. De reden hiervoor is omdat het etiket vermeldt of het type hondenvoer geschikt is voor puppy’s, volwassenen of senioren. Er zijn verschillende gezondheidsnormen voor hondenvoer, maar als je op alles vertrouwt, raak je verward en gefrustreerd. Het is altijd raadzaam om te kiezen voor hondenvoermerken met minder ingrediënten, hogere waterinname en betere verwerking. De ingrediëntenlijst is vaak het meest ingewikkelde bij het uitkiezen van het juiste hondenvoer.

Alle ingrediënten die op het voedseletiket worden vermeld, worden op volgorde van hoeveelheid (gewicht) vermeld. Als je hondenvoer van hoge kwaliteit en zonder ongewenste vullers wilt kopen, is het zeer belangrijk dat je het etiket begrijpt. Sommige merken vermelden bijvoorbeeld ongewenste ingrediënten onderaan het etiket. Dit is om de conserveermiddelen, kleurstoffen en andere kunstmatige vulstoffen in het hondenvoer te verbergen. Indien je moeite hebt met het vinden van hondenvoer voor je vriend, kan je altijd je dierenarts om raad vragen.