Holland winkelt
Image default
Beauty en verzorging

Steeds meer ZZP’ers

Steeds meer Nederlanders zijn voor zichzelf gaan werken, dat blijkt u recent onderzoek. De voornaamste reden om voor jezelf te gaan werken is om je eigen taken te kunnen bepalen, eigen tijd kunnen indelen en niet te hoeven luisteren naar een baas of een manager. Deze zogenaamde ZZP’ers, afgekort voor zelfstandige zonder personeel, kunnen in korte tijd hun eigen bedrijf starten. Vaak is daar geen tot weinig startkapitaal voor nodig. Als ZZP’er voer je diverse opdrachten  uit voor verschillende externe opdrachtgevers, zonder dat daar een dienstverband opgesteld hoeft te worden. Op deze manier ben je dus een zelfstandig ondernemer of employee self service, voorbeelden hiervan zijn een timmerman of een fotograaf.

 

Maar wat is de reden dat steeds minder Nederlanders voor een manager of baas willen werken? Dit werd duidelijk uit meerdere uitvoeringen van een onderzoek onder medewerkers van verschillende grotere bedrijven. Dit werd uitgevoerd via kwantitatief en kwalitatief onderzoek. De kwantitatieve onderzoeken bestonden uit vragen als “Hoe ervaart u de collegialiteit op kantoor op een schaal van 1 tot 5?”. Dit soort onderzoek geeft grote en bestaande problemen weer. Het geeft een oppervlakkig kijkje in de manier waarop medewerkers hun baan ervaren. Om toelichting en achterliggende gedachten te vinden is kwalitatief onderzoek nodig. Hiervoor worden open vragen gesteld. Zo krijgt de geïnterviewde de mogelijkheid krijgt om haar of zijn verhaal te kunnen vertellen.

 

Uit dit grootschalige onderzoek bleek dat het werken voor een baas  een aantal nadelen heeft: weinig inbreng in dagelijkse taken, strikte werktijden van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s avonds (vaak geregistreerd via een online urenregistratie) en het eentonige leven op kantoor. Bij dienstverband volg je de instructies van de baas. Daarnaast verwacht deze baas dat je hele dagen op kantoor door brengt. Ook kan het werk op kantoor saai en eenzijdig worden.

 

Wanneer u erover nadenkt om uw dienstverband op te zeggen en om als ZZP’er aan de slag te gaan, is het aan te raden om een gesprek aan te vragen met de loopbaancoach van uw bedrijf. Deze coach kan u helpen met de voor- en nadelen opzetten.

http://www.cbbs.nl/