Holland winkelt
Image default
Beauty en verzorging

Alles wat je moet weten over overmatige haargroei

Heb je last van ongewenste haargroei op je gezicht, armen, benen, borst of rug? Je bent niet de enige. Overmatige haargroei, ook bekend als hirsutisme, is een veel voorkomend probleem bij vrouwen en kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar bij bijvoorbeeld Huidkliniekdreamskin.nl om ongewenste haargroei te verminderen of te verwijderen. Lees verder om meer te weten te komen over overmatige haargroei en de mogelijke behandelingen.

Wat is overmatige haargroei?

Overmatige haargroei of hirsutisme is het overmatig groeien van terminaal haar bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen donshaar aanwezig is, zoals het gezicht, de borst, de rug, de buik en de benen. Het kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, medicijnen of genetica. Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals acne, onregelmatige menstruatiecyclus en gewichtstoename.

Wat zijn de oorzaken van overmatige haargroei?

Overmatige haargroei kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Hormonale onevenwichtigheden zijn de meest voorkomende oorzaak en kunnen het gevolg zijn van aandoeningen zoals PCOS, bijnierhyperplasie en hypothyreoïdie. Daarnaast kan overmatige haargroei ook genetisch bepaald zijn en veroorzaakt worden door medicijnen zoals steroïden en hormoontherapie. Bovendien kunnen andere aandoeningen zoals tumoren die hormonen produceren ook leiden tot overmatige haargroei.

Welke behandelingen zijn beschikbaar voor overmatige haargroei?

Er zijn diverse behandelingen beschikbaar voor overmatige haargroei. Scheren is de meest eenvoudige en goedkope manier om ongewenst haar te verwijderen, maar het vereist wel regelmatig onderhoud. Ontharingscrèmes zijn een andere tijdelijke oplossing die het haar oplost en het gemakkelijk maakt om te verwijderen. Waxen kan ook effectief zijn, omdat het het haar met de wortel verwijdert en het resultaat langer zichtbaar is dan bij scheren of ontharingscrèmes. Het kan echter pijnlijk zijn en leiden tot huidirritatie. Elektrolyse is een permanente oplossing waarbij een naald in de haarfollikel wordt gestoken en elektriciteit wordt gebruikt om de haarwortel te vernietigen.

Liever natuurlijke remedies?

Ook zijn er natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verminderen van overmatige haargroei. Enkele opties zijn kurkuma, groene thee, zoethoutwortel, lavendelolie en tea tree olie. Deze middelen hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, die kunnen helpen om de haargroei te vertragen en de huid te kalmeren. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van deze middelen en ze alleen toe te passen op de getroffen gebieden om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.