Holland winkelt
Image default
Woning en Tuin

Stoken met gas of hout?

Stoken met gas of hout is een belangrijke keuze voor veel mensen die een haard of kachel willen gebruiken om hun huis te verwarmen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Je wilt ook weten welke optie het goedkoopste is gezien de stijgende gasprijzen. Zoek het goedkoopste houtsoort als je zoekt naar bijvoorbeeld haardhout Lelystad en vergelijk dit met je huidige gasprijzen.

Stoken met hout

Stoken met hout kan een goedkopere optie zijn, afhankelijk van de lokale houtprijzen en hoeveel hout je verbruikt. Haardhout Hoogeveen heeft veel hout beschikbaar. De duurzame brandstof die opnieuw kan groeien is weer te koop en het kan een aangename ambiance creëren in je huis. Echter, houtgestookte haarden en kachels vereisen meer onderhoud dan gasgestookte modellen, en het kan tijdrovend zijn om het hout te kloven en op te slaan.

Stoken met gas

Stoken met gas is doorgaans gemakkelijker en efficiënter dan stoken met hout. Gas is een brandstof die op elk moment verkrijgbaar is, en het is eenvoudig om de temperatuur te regelen met een thermostaat. Bovendien zijn gasgestookte haarden en kachels doorgaans minder onderhoudsintensief dan houtgestookte modellen. Echter, gas is meestal duurder dan hout als brandstof. De prijzen van gas kunnen fluctueren, maar over het algemeen is het duurder om gas te gebruiken om je huis te verwarmen dan hout. Bovendien kan het stoken met gas bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, wat nadelig is voor het milieu.

Wat is het goedkoopste haardhout?

Wat betreft het goedkoopste haardhout, dit kan variëren afhankelijk van de lokale marktprijzen en de beschikbaarheid van verschillende soorten hout.  Hardhoutsoorten zoals eiken en beuken zijn doorgaans duurder dan zachte houtsoorten zoals populier en wilg, maar hardhout brandt langer en geeft minder rook. Het is aan te raden om te shoppen rond verschillende leveranciers en eventueel bulk aan te schaffen om de beste deal te krijgen.  Het is ook mogelijk om lokale hout boeren te ondersteunen door hun producten te kopen, wat kan helpen om de lokale economie te steunen.

Hoeveel haardhout stook je per jaar?

Het aantal haardhout dat je per jaar verbruikt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je haard of kachel, de efficiëntie van het apparaat, de temperatuur buiten en hoe vaak je de haard of kachel gebruikt. Gemiddeld gezien verbruikt een haard of kachel ongeveer 1 kubieke meter haardhout per jaar voor elke 10 vierkante meter woonoppervlakte in de woning. Dit betekent dat voor een gemiddeld huis van 100 vierkante meter, je ongeveer 10 kubieke meter haardhout per jaar nodig hebt. Dit is echter slechts een ruwe schatting en het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van je woning. Het is ook aan te raden om een voorraad haardhout op te slaan, zodat je altijd voldoende hout hebt voor de koude winterdagen. Het is gemakkelijker om haardhout te kopen wanneer het niet zo druk is en de prijzen lager zijn, dus het is aan te raden om op tijd voorraad aan te leggen.