Holland winkelt
Image default
Meubels

Creëer meer licht in huis

Donkere kamers voelen vaak ongezellig aan en ogen daardoor ook kleiner dan lichtere kamers. Donkere kamers kunnen zelfs een deprimerend effect op mensen hebben. Om dit te voorkomen zijn er diverse mogelijkheden om je donkere kamer lichter te maken. Welke methode het best geschikt is voor jou, ligt aan je smaak en het type kamer dat je graag lichter wil maken. Kies voor je bank steigerhout als materiaal in een fleurige kleur of kies voor de eettafel eiken als houtsoort in een lichte kleur. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Lees dan snel verder.

Wit reflecteert, donker absorbeert

Vaak zijn donkere muren in een ruimte de oorzaak van een donkere kamer in huis. Dit komt doordat donkere kleuren veel licht absorberen. Bij lichte muren wordt het licht weerkaatst, terwijl bij donkere muren het licht juist geabsorbeerd wordt. Wil je meer licht creëren in een donkere kamer, kies dan dus voor een witte basis voor je plafond en muren. Al verf je slechts alleen de muur met het grootste oppervlakte wit, dan zal deze het licht al beter reflecteren in de gehele kamer.

Ga voor lichte meubels

Ook voor meubels geld dat lichte kleuren de ruimte groter doen laten lijken. Ga dus voor een beige bank, of voor een lichte eettafel eiken met bijpassende stoelen. Of kies voor een witte eyecatcher in een donkere kamer. Een wit meubel kan ook wonderen doen! 

Grote ramen

Een kamer met weinig of kleine ramen is vaak erg donker. Door het openbreken van bijvoorbeeld 1 muur en hier grote ramen in te plaatsen, creëer je een compleet andere sfeer in de ruimte. Dit is natuurlijk wel een grote investering die niet 1 2 3 gedaan is, maar een investering die zeker wel de moeite waard is. Mocht je een donkere zolder hebben, dan kun je overwegen om dakramen of een dakkapel te laten bouwen. 

Goedkoper en eenvoudiger alternatief

Ga je liever voor een eenvoudiger alternatief? Vervang dan bijvoorbeeld je massieve deuren voor glazen deuren. Zo ontvangt de ene ruimte licht dat naar binnen valt via een andere ruimte. Of kies voor een nog eenvoudigere manier om meer licht in een kamer te krijgen en plaats een aantal spiegels in de ruimte. Je moet een spiegel wel op een strategische plek in de kamer ophangen. Zorg bijvoorbeeld dat de spiegel tegenover je raam hangt. Op deze manier wordt het licht nog beter gereflecteerd en creëer je dus op een eenvoudige manier een lichtere kamer!