Holland winkelt
Image default
Woning en Tuin

Is noppenfolie recyclebaar?

Noppenfolie is één van de meest gebruikte verpakkingsmaterialen. Het is flexibel en is daarmee geschikt voor het verpakken van een groot aantal verschillende producten. De luchtbellen op het folie zorgen voor een extra beschermende laag die de inhoud beschermt tegen stoten en krassen.

Met de enorme toename van verzonden pakketjes neemt ook het gebruik van noppenfolie enorm toe. En dat levert natuurlijk ook een enorme berg plastic afval op. Geen wonder dus dat we op zoek gaan naar een meer milieuvriendelijke oplossing, zonder daarbij in te leveren op de nuttige kwaliteiten van dit handige inpakmateriaal. Vandaar de vraag, is noppenfolie recyclebaar?

Waar is noppenfolie van gemaakt?

Voor we over recyclen kunnen praten moeten we eerst weten waar noppenfolie van gemaakt wordt. Regulier noppenfolie bestaat uit LDPE. Dit is het eerste polyetheen, of plastic, dat werd geproduceerd. LDPE bestaat al sinds 1933 en wordt gemaakt van olie. LDPE wordt voor tal van producten gebruikt, waaronder flessen, vuilcontainers, huishoudfolie en natuurlijk noppenfolie.

Dit zijn de voordelen van LDPE noppenfolie

Omdat noppenfolie van LDPE wordt gemaakt heeft het een aantal aantrekkelijke eigenschappen:

  • Het is taai materiaal dat niet snel scheurt
  • LDPE isoleert uitstekend tegen zowel warmte als elektriciteit
  • Het is waterafstotend
  • Bestand tegen temperaturen tot 95°C

Dit alles maakt noppenfolie tot een uitstekend inpakmateriaal dat je producten uitstekend beschermt.

Kun je dit materiaal recyclen?

Het korte antwoord is ‘ja’. Je kunt LDPE goed recyclen. Het materiaal wordt vermalen tot granulaatkorrels die vervolgens gebruikt kunnen worden tot nieuwe producten. Maar het feit dat LDPE gerecycled kan worden betekent niet dat dit ook altijd gebeurt. Helaas wordt op dit moment slechts 5% van de LDPE producten gerecycled. Flexibele producten zoals plastic tasjes zijn moeilijker te recyclen dan stevigere producten. Dit is echter wel een groeiende markt waarbij er, dankzij nieuwe innovaties steeds meer gerecycled kan worden. In het geval van noppenfolie is het gelukkig wel mogelijk om te recyclen. Er is noppenfolie van 100% gerecycled materiaal verkrijgbaar. Deze herken je aan de groene kleur.

Het verschil tussen gerecycled en biobased noppenfolie

Wanneer je op zoek gaat naar milieuvriendelijke alternatieven voor standaard noppenfolie kom je ook de naam ‘biobased noppenfolie’ tegen. Dit is niet hetzelfde als gerecycled noppenfolie. Biobased noppenfolie wordt namelijk wel van nieuw LDPE gemaakt. Het verschil met gewone noppenfolie is dat deze niet gemaakt wordt op basis van olie maar op basis van natuurlijke grondstoffen zoals suikerriet. Deze zogenoemde bioplastics bieden dezelfde beschermende waarde als regulier LDPE. Twee uitstekende milieuvriendelijke alternatieven dus voor standaard noppenfolie!