Holland winkelt
Image default
Woning en Tuin

Een rieten dak is een goede keus

Als je de kans krijgt om je dak te vervangen dan heb je een unieke kans. Je krijgt deze kans hoogst waarschijnlijk 1 a 2 keer in je leven. Je kan het zien als een grote investering, maar het geeft je huis een prachtige nieuwe uitstraling en het kan de waarde van je huis ook enorm verhogen. Maar waar ga je voor? Kies je een traditionele betonnen dakpan of ga je liever voor de stalen dakpanplaat? Heb je er al eens over na gedacht dat riet ook een mogelijkheid is? 

Veel mensen kiezen er voor om een rieten dak te plaatsen. Hoewel het vroeger veel meer voorkwam dan tegenwoordig is het nog steeds razend populair bij de huizen die in staat zijn het te leggen. Je moet natuurlijk wel in een huis wonen waarin het mogelijk is. Vaak zijn dit vrijstaande woningen op het plattenland. Nu vraag je je waarschijnlijk af: hoe lang gaat een rieten dak mee? Nou lang! Mits je een rieten dak goed onderhoud dan gaat het minimaal 30 jaar lang mee. Je moet dan wel regelmatig het mos verwijderen en kleine beschadigingen repareren. Het is dus echt een lange termijn investering waar tamelijk weinig risico’s aan kleven. 

‘Maar hoe zit het dan met de brandveiligheid?’ Ik snap dat dit een vraag is die gelijk boven komt borrelen, maar de markt heeft niet stil gezeten en de rietdekkers zeeland hebben hier meerdere oplossingen voor bedacht. Als eerst is er de spray die een beschermende laag aanbrengt over het riet waardoor het nauwelijks vlam vat. Ik snap dat je dit niet genoeg vind en daarom kan je sprinklers laten monteren die zeer gevoelig zijn en een eventuele brand kunnen blussen. Mocht dit niet genoeg zijn dan kan je ook nog een onder constructie plaatsen die ervoor zorgt dat de brand niet door trekt.

https://www.rietwerk.nl/