Holland winkelt
Image default
Winkelen

Loopbaanbegeleiding: wat is het en waar komt het vandaan?

Loopbaanbegeleiding is echt een beroep van de afgelopen eeuw en wordt dus als een relatief nieuw beroep gezien. Het eerste bureau dat gespecialiseerd is op het gebied van loopbaanbegeleiding is ongeveer een eeuw geleden opgericht. Dit bureau bood jongeren hulp aan bij het kiezen en vinden van een beroep. Vroeger was dit echter een stuk makkelijker dan tegenwoordig. Maar hoezo was dit toentertijd makkelijker dan vandaag de dag?

Vroeger werd het beroep dat iemand zou gaan doen over het algemeen bepaald door traditie, het (beroep van) hun ouders en / of autoriteiten. Dit was de oorzaak dat verschillende generaties in dezelfde bedrijfstak werkzaam bleven als hun ouders en overgrootouders. Er waren voor de jongeren en de werkzoekende bevolking dus weinig tot geen keuzemogelijkheden.

Rond de eeuwwisseling nam de interesse in loopbaanbegeleiding (klik hier) een enorme spurt in populariteit en werkzaamheden. Zo is er sinds de eeuwwisseling ook loopbaanbegeleiding in het onderwijs. Deze vorm van loopbaanbegeleiding wordt ‘studieloopbaanbegeleiding’ genoemd.  Het doel van studieloopbaanbegeleiding is het helpen kiezen en vinden van een passende en uitdagende vervolgopleiding (MBO, HBO of Universiteit) voor de middelbare scholieren. In het bedrijfsleven is er ook meer aandacht voor loopbaanbegeleiding. Zo zijn er vandaag de dag (naar schatting) 10.000 mensen actief op het gebied van studieloopbaanbegeleiding, beroeps- en studiekeuze. Op het gebied van loopbaanbegeleiding zijn er ook ruim 10.000 mensen werkzaam en / of actief.

Bureaus die gespecialiseerd zijn in loopbaanbegeleiding, helpen mensen niet alleen met het vinden en krijgen van een beroep / baan. Deze bureaus helpen mensen ook met het ontwikkelen van hun ‘minder sterke’ kanten / eigenschappen. Zo helpen deze bureaus mensen om assertiever, socialer en / of samenwerking. Hierdoor worden mensen klaargestoomd voor de volgende stap in hun carrière en worden hun vaardigheden / competenties aangeleerd die hun persoonlijke groei ten goede komen.

Mocht u meer willen weten over loopbaanbegeleiding, bezoek dan de website van Carrièrepoort.

http://www.carrierepoort.nl