Holland winkelt
Image default
Gezondheid

Dingen die je moet weten over collageen

Talrijke lichaamssystemen, waaronder gewrichten, botten en vooral je huid, zijn afhankelijk van collageen. Hoewel collageen van nature afbreekt naarmate je ouder wordt, krijg je een dunne huid en rimpels. Lees deze gids over collageen voor de huid om er meer over te leren.

Waarom is collageen belangrijk voor de huid?

Je huid, botten, pezen en kraakbeen bevatten allemaal het structurele eiwit dat bekend staat als collageen. Het helpt bij weefselherstel, migratie, cellulaire communicatie en de immuunrespons van het lichaam, naast het geven van kracht en ondersteuning aan deze gebieden. Om je lichaam gezond te houden en goed te laten functioneren, is collageen cruciaal. Belangrijke voordelen van collageen voor de huid zijn vitale inwendige ondersteuning en tal van andere voordelen. De essentiële eiwitten collageen en elastine geven je huid haar soepelheid. Gedurende je hele leven wordt collageen aangemaakt, maar dit neemt op natuurlijke wijze af naarmate je ouder wordt. De elastine spiegels bereiken hun hoogste niveau tijdens de zwangerschap en nemen geleidelijk af naarmate we ouder worden.

Wat veroorzaakt verlies van collageen?

Collageen kan verloren gaan als gevolg van veroudering, een slecht dieet en verschillende ontstekingsziekten zoals lupus en reumatoïde artritis. Leeftijd is de belangrijkste factor die bijdraagt ​​aan het verlies van collageen. Je lichaam begint de aanmaak van collageen te vertragen rond de leeftijd van 25 jaar, maar het zal nooit helemaal stoppen, in tegenstelling tot elastine. Een dunne huid en rimpels die met de jaren dieper worden, worden veroorzaakt door dit natuurlijke verlies van collageen. Andere collageen afbrekende factoren zijn beter beheersbaar. Door het verminderde collageen en de droge huid vertonen degenen die bijvoorbeeld sigaretten roken meer vroege tekenen van veroudering. Alcoholmisbruik vermindert het vermogen van de huid om zichzelf te genezen en vermindert de synthese van collageen. Naast het onthouden van alcohol en sigaretten, moet je je bewust zijn van wat je eet aan voedsel.

Wat gebeurt er als je collageen niveaus te laag zijn?

Een van de meest vitale eiwitten in het lichaam is collageen, dat door bijna alle lichaamssystemen wordt vereist. Je zult waarschijnlijk enkele negatieve gevolgen ervaren als je collageengehalte laag is. Alle mensen kunnen bepaalde veranderingen in hun uiterlijk verwachten naarmate ze ouder worden, wat simpelweg onvermijdelijk is. Vroege en merkbare tekenen van veroudering zijn echter een traditionele waarschuwing dat je lichaam meer collageen nodig heeft.