Holland winkelt
Image default
Dieren

Meesbollen als traktatie voor vogels

Meesbollen, ook wel mezenbollen genoemd, zijn voor veel vogels een echte traktatie. In dit artikel geven we je alle benodigde informatie.

Wat zijn meesbollen?

Meesbollen zijn ronde bolletjes, die bestaan uit verschillende soorten zaden, noten en pitjes. De ingrediënten van de meesbol zijn samengeperst tot het de gewenste vorm heeft. Ze worden vaak in de tuin opgehangen om vogels een handje te helpen bij het verzamelen van voedsel. Op deze manier creëer je meer gezelligheid in de tuin, en weet je zeker dat de vogels in je omgeving voorzien zijn van de beste voedingsstoffen.

Vogels zijn niet alleen dol op meesbollen, maar helpen ze ook gezond te houden. Meesbollen zorgen er namelijk voor dat een vogel genoeg eiwitten en vetten binnenkrijgt. Deze zijn nodig om warm te kunnen blijven, te broeden en om nestjes te maken.

Wanneer kun je meesbollen ophangen?

Voor de meeste vogels is het voedsel tijdens de wintermaanden zeer karig. Door de kou en de vorst is het niet makkelijk om wormen in de harde grond te vinden. Ook buiten de wintermaanden kan het lastig zijn voor vogels om voedsel te vinden, omdat met name in steden veel groen is verdwenen. Twijfel dus niet om ook in de andere seizoenen een meesbol in je tuin op te hangen.

Je doet vogels dus een groot plezier met meesbollen, maar waar vind je ze? Als je creatief bent, kun je zelf een meesbol samenstellen. Om er zeker van te zijn dat je de vogels voorziet van de juiste ingrediënten, raden we je aan om deze kant-en-klaar aan te schaffen. De meesbollen in onze webshop stellen wij zelf samen naar eigen recept. Hierbij maken wij gebruik van hoogwaardige ingrediënten en houden wij rekening met de behoeftes van een vogel, zoals voldoende eiwitten en vetten.

Welke vogels zijn gek op meesbollen?

Nadat je de meesbollen hebt opgehangen in de tuin trek je een groot publiek aan. Koolmeesjes, huismussen en spechten komen graag snoepen van deze lekkernij, en andere kleine vogels staan ook om bekend om vaak langs te komen in een tuin met een meesbol. Als vogelkenner zul je ze ongetwijfeld allemaal herkennen.

Hoe worden de meesbollen gebruikt?

Er zijn verschillende manieren om de meesbollen aan de vogels te voeren. De meest gebruikelijke manier is om deze simpelweg op te hangen, zoals bij een pindaslinger gebeurt. Vogels houden ervan om niet te laag bij de grond te eten, zodat ze niet kwetsbaar zijn als prooi. Sommige meesbollen komen met een touwtje, waardoor het plaatsen snel gedaan is. Hang ze op een hoge en beschutte plek. Met het oog op het milieu, raden wij je aan om meesbollen zonder netje aan te schaffen.

Wil je het echt goed doen? Kies dan voor een vetbolhouder. Hiermee kunnen de vogels zich vasthouden terwijl ze eten, zodat ze makkelijker alert kunnen blijven voor gevaar. Vetbolhouders kun je vinden in de webshop op onze website.

Naast hangend eten, is nog een andere manier. Vogels eten namelijk graag van de grond. In dit geval kun je de vetbollen fijnmalen en over de grond strooien. Om overlast van ratten te voorkomen, kun je bovendien gebruik maken van een voederplateau. Ook deze is te vinden in onze webshop.