Holland winkelt
Image default
Bedrijven

Welke eisen gelden er voor een urenverantwoording?

Ben jij ondernemer? Dan verplicht de Belastingdienst je om eenurenverantwoording bij te houden. Hoe je dit doet, dat mag je helemaal zelf bepalen. Echter dien je wel aan een aantal specifieke voorwaarden te voldoen. De verantwoording helpt je namelijk om aan te tonen dat je voor het grootste deel van de tijd als ondernemer werkzaam bent. Waardoor je weer gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek. Wij vertellen je graag aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Voorwaarden van de Belastingdienst

De urenverantwoording voor de Belastingdienst moet hoofdzakelijk aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

Je moet minimaal 1.225 uur per jaar aan jouw onderneming(en) besteden. In het geval dat je zwanger was en daardoor je werkzaamheden onderbrak. Dan tellen deze niet-gewerkte uren over een maximum van 16 weken alsnog mee voor de gewerkte uren.

Je dient meer tijd te besteden aan jouw onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld werk in loondienst. Was je echter in één van de voorbije vijf jaren geen ondernemer, dan hoef je aan deze voorwaarde niet te voldoen.

Meetellende uren voor het criterium

In principe tellen alle uren die je aan jouw onderneming besteedt mee voor het criterium. De verantwoording dien je bij te houden voor de uren die je bij klanten in rekening kunt brengen én die je niet kunt factureren. Denk bijvoorbeeld aan uren om offertes op te stellen, de administratie bij te houden en/of het onderhouden van je website. Je moet natuurlijk wel aangeven bij de Belastingdienst hoeveel tijd je aan die activiteiten precies besteedt.

https://keeping.nl/urenverantwoording