Holland winkelt
Image default
Beauty en verzorging

Zo was jij je hamamdoeken!

Nu u uw nieuwe hamamdoek gekocht hebt, wilt u hem natuurlijk graag zo mooi houden als dat hij nu is. Daarom geven wij u in dit artikel graag een paar tips.

De eerste keer wassen

Deze wasbeurt is eigenlijk de belangrijkste van alle keren die nog komen gaan. Voordat u uw doek in de wasmachine doet, is het belangrijk om hem eerst ongeveer 12 uur in koud water te laten weken. Door dit koude water zullen de vezels in de doek ontspannen.

Dat heeft als gevolg dat de doek minder zal krimpen. En bij gebruik zal hij beter vocht opnemen. Wanneer u een gekleurde hamamdoek heeft aangeschaft, doet u het liefst een scheutje azijn bij het water. Dit is om de kleur goed te behouden.

Ook is het belangrijk om de knoopjes van de kwastjes even goed aan te trekken, zodat de kans kleiner worden dat ze tijdens het wassen los zullen laten. Na deze handelingen kunt u de doek in de wasmachine wassen op een programma van maximaal 40 graden.

Wanneer u een gekleurde hamamdoek heeft, kunt u deze het beste met gelijke kleuren wassen. Bamboe hamamdoeken mogen op maximaal 30 graden gewassen worden.

 

Drogen

De hamamdoek blijft langer mooi wanneer u hem gewoon aan de lijn te drogen hangt. Omdat de doek relatief dun is, zal deze vrij snel droog zijn. Hij zou eventueel wel in de droger kunnen, maar door het schuren van de stoffen tegen elkaar zal er iets eerder slijtage optreden. Wanneer u hem toch graag in de droger wilt doen, zet de droger dan op de laagste stand.

Strijken

Wanneer u uw hamamdoek gebruikt om u af te drogen kunt u deze beter niet strijken. Dit vermindert namelijk de vochtopname. Wanneer uw hamamdoek vooral bedoeld is ter decoratie of als accessoire, dan is het geen probleem om hem te strijken. Strijk hem alleen niet te heet, maar gebruik een lage stand.

Wasmiddel en wasverzachter

U zult merken dat na iedere wasbeurt de hamamdoek zachter zal worden. Wasverzachter geurt lekker, maar is dus niet nodig om de doek zacht te laten aanvoelen. Ook zorgt wasverzachter er voor dat de doek minder vocht op kan nemen.

Dit komt doordat wasverzachter een soort laagje om de vezels van de stof legt. Daarom raden wij van Xziir het gebruik hiervan af. Wasmiddel kunt u gewoon gebruiken, maar gebruik hier van niet teveel.

https://xziir.nl/nl/hamamdoeken/