Holland winkelt
Image default
Woning en Tuin

Tiny houses met planten

Meer, meer, meer, meer…. Dat was (en is in veel gevallen nog steeds) het motto voor veel mensen die op zoek zijn naar een woning. Hoe groter, hoe beter. Des te duuurder des te beter voor het eigen Ego. Wonen in Nederland is niet bepaald goedkoop. Vooral in grote steden stijgen de kosten voor huur en onroerend goed enorm – de vraag is zo veel mogelijk gelijk. Daarnaast zijn er steeds minder bouwpercelen die aan persoonlijke eisen voldoen. Maar je kunt het ook heel anders doen. Voor 50.000 euro, bijvoorbeeld, in een nieuwbouwwoning. Tiny houses maken het mogelijk!  
Minimalisme in de woningmarkt is het zoeken naar een huis in klein formaat niet noodzakelijkerwijs eenvoudiger dan bij de conventionele woningbouw, die echter ook hier weer kosten kan besparen. Wie beslist voor een tiny house, wat echter ook duidelijk moet zijn over het feit dat de planning net zo lang duurt als gewoonlijk, want…. Een tiny house moet goed doordacht zijn tot in het kleinste detail vanwege de weinige vierkante meters die beschikbaar zijn. Lees meer over het tiny house concept.
 

Veel creëren met weinig: het maximale principe.

Vooral de indeling van de kamers in de meestal tussen de 40 en 80 vierkante meter “grote” huizen is vrij moeilijk. In moderne miniwoningen wordt het intrekken van muren indien mogelijk vermeden om zo een open ruimteconcept en de bijbehorende vrijgevigheid te creëren. Hierdoor lijkt het tiny house ruimer en groter. Natuurlijk wil men toch een zekere mate van privacy creëren, vooral in het slaapgedeelte. In dit artikel hebben we al beschreven hoe u kamers met rekken en/of gordijnen kunt afbakenen. Hier willen we nog een ander idee introduceren, waarmee u de kamers visueel van elkaar kunt scheiden.
 

 

Groene ruimteverdelers – goed voor de lucht en de geest van de ruimte

Voor iedereen die van groen houdt, zijn grote plantenbakken ideaal voor het scheiden van binnen- en buitenruimtes en als ruimteverdeler. Bij Pflanzwerk hebben we bijvoorbeeld een plantenpot gevonden die gemaakt is van een glasvezel/steenmengsel dat hiervoor uitstekend geschikt is: de Divider. Dankzij het hoge, brede design en de geringe diepte is deze bloempot ideaal als ruimteverdeler voor bijvoorbeeld open tiny houses. Dit model, dat zowel binnen als buiten kan worden gebruikt, wordt gecompleteerd door een geschikte plantenpotinzet voor binnengebruik, die ook in de winkel wordt aangeboden en voorkomt dat er water lekt door de waterdichtheid. Trouwens: Niet alleen hebben neurowetenschappelijke studies aangetoond dat planten en bloemen verbazingwekkende effecten hebben op het menselijk brein, NASA-onderzoek heeft ook aangetoond dat veel planten verontreinigende stoffen binden en de lucht bevochtigen. Ze gedragen zich als een groene luchtwasser.
 
Plantenpotten kunnen ook op twee manieren dienen als een prachtige afscheiding van de keuken: Ze scheiden de gebieden en kunnen ook gebruikt worden als een kleine kruidentuin waar je jezelf kunt helpen tijdens het koken. Hoge, smalle plantenpotten bieden – in tegenstelling tot planken – geen extra opslagruimte, maar optisch hebben deze potten veel zin, ze helpen om een thematische verbinding met de buitenwereld te creëren met hun groen en kunnen op verschillende manieren worden geplant: met de juiste planteninzetten kan het vulvolume worden verminderd en kan de pot worden gebruikt voor oppervlakkige beplanting met kruiden, anders zijn deze potten ook geschikt voor diepgewortelde planten. Planten in een tiny house plus kamerscheiding in één – hoge plantenpotten maken het mogelijk.