Holland winkelt
Image default
Woning en Tuin

Het dekbed maakt jouw bed af

Een dekbed is een van de belangrijkste onderdelen van het bed. Dit maakt het comfort namelijk helemaal af. Hoewel je zou bedenken dat dekbedden eenvoudig aan te schaffen zijn, brengt het toch nog veel onderzoek met zich mee. Er zijn verschillende diktes, afmetingen en stoffen te vinden. Ook de vulling kan aanzienlijk verschillen. Je moet daarom wel opletten wat je aanschaft. Verschillende winkels geven jou meerdere keuzes, zodat je altijd het beste voor jouw bed hebt. Je kunt de dekbedden echter alleen aanschaffen als je weet wat bij jou past. Onderstaande informatie helpt daarom bij het uitzoeken.

 

Altijd een dekbed naar keuze

Een dekbed komt in veel verschillende vormen en maten. Je moet daarom alle factoren voor jezelf op een rijtje zetten, zodat je een goede keuze kunt gaan maken. Hiervoor ga je als eerste kijken naar de vulling. Je kunt onder andere kiezen tussen wol, dons, zijden dekbed en katoen. Het ene dekbed is niet direct beter dan de andere, maar kan wel beter bij je passen. Hiervoor kun je naar het gewicht van de vulling kijken. Sommigen hebben liever dekbedden die meer druk geven, terwijl anderen juist vrijwel niets willen voelen. Voor meer zwaarte is wol een goede keuze en voor licht bijvoorbeeld Tencel.

 

De warmteklasse bepalen aan de hand van jouw lichaam

Daarna bepaal je of jouw dekbed warm of koud moet zijn. De slaapkamertemperatuur en jouw lichaamstemperatuur zijn hierbij van belang. Als je het snel koud hebt, dan is een warmer bed fijner dan een koud bed. Je kunt daarom onder andere kijken naar winterdekbedden, zomerdekbedden en 4-seizoenen dekbedden. Daarnaast zijn er verschillende dekbedden die ook voor tussenseizoenen de juiste warmte bieden. Wil jouw partner juist een andere warmteklasse? Dan ga je weer voor het 4-seizoenen partner dekbed. Zo kunnen jullie allebei een eigen kant van het dekbed hebben.

 

De lengte- en breedtematen bepalen voor jouw aankoop

Als laatste bepaal je de afmeting van het dekbed. De standaard lengtematen voor volwassen zijn 200 en 220 centimeter. Vaak wordt 220 centimeter geadviseerd, omdat hier iedereen onder kan liggen en het extra comfort biedt. Bekijk daarbij ook de lengte van het matras. Hier moet het immers goed op liggen. Bij een matras lengte van 200 centimeter kun je beide opties nemen, terwijl een matras van 220 centimeter alleen 220 centimeter kan gebruiken. Bij de breedtemaat is het afhankelijk van het soort bed. Kijk daarom naar de afmetingen van het bed en pas hier alles op aan.

 

Voor iedereen de beste keuze

Een dekbed is er voor ieder bed en je kunt ook altijd aan de hand van jouw wensen alles aanpassen. Laat daarom ieder gezinslid zelf kijken naar de verschillende materialen, zodat iedereen weer voldoende comfort heeft. Wanneer je meerdere opties aanschaft voor de verschillende seizoenen kun je nog meer genieten. Je moet daarom altijd alle mogelijkheden naast elkaar leggen voordat je de dekbedovertrekken aanschaft. Niemand wil het te koud of te warm hebben en je hebt goed nagedacht over jouw slaapkamer. Comfort is het enige dat nog telt.