Holland winkelt
Image default
Winkelen

Een veel gemaakte fout bij de voorbereiding van je theorie-examen

Voor veel kandidaten is het een lastige opgave. Het behalen van het theorie-examen. Je bent dit verplicht te halen als je ooit wilt afrijden, maar het examen is niet altijd even makkelijk te halen. Voor de meeste leerlingen spelen dezelfde problemen telkens weer op. Ze hebben hun theorie examens eindeloos geoefend, maar er is telkens geen resultaat. Hier zit vaak ook al de fout. We zullen je in deze blog uitleggen waarom, deze manier fout is en welke andere fouten er gemaakt worden.

Begrijp het niet verkeerd. Het oefenen van je theorie examens is een van de dingen die ervoor zal zorgen dat je je examen kunt halen. Maar er is hierbij een ding wel heel erg belangrijk, namelijk dat je de stof goed onder de knie hebt. Ga daarom eerst de stof leren en dan pas je theorie examen oefenen. Je kunt dit op verschillende plekken doen. Er zijn tal van online oefenprogramma’s, bijvoorbeeld op theorie.nl.

Als je alleen maar examens oefent zal je amper leren van je fouten. Wat je dan eigenlijk aan het doen bent is de exacte vraagstellingen te trainen. Het probleem hierbij is dat je dan niet weet waarom je fouten maakt. Dit betekent dat je eigenlijk meer aan het gissen bent. De kans dat je zal slagen neemt daardoor aanzienlijk af. 

Wat tips die we nog mee kunnen geven voordat je het examen maakt, is dat je ervoor moet zorgen dat je echt de tijd neemt om te studeren. Dit kun je ook tijdens het oefenen van de examens toepassen. Heb je een fout gemaakt? Kijk dan even welke fout dit was. Als je niet begrijpt waarom dit fout was, is het verstandig om het theorieboek er even bij te pakken. Lees de sectie nog even door en als je het begrijpt oefen dan nog een keer.