Holland winkelt
Image default
Gezondheid

Stoppen met roken middels de e-sigaret

De e sigaret heeft al een tijdje plaatsgenomen in het straatbeeld. Steeds vaker zie je mensen deze sigaret, die waterdamp uitstoot, gebruiken en ook de plekken waar je de benodigdheden voor je e-sigaret kunt kopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waarom zou je nu kiezen voor een e sigaret? En hoe kan deze je helpen bij het stoppen met roken? Wij leggen het je uit.

Hoe werkt een e sigaret?

Een e-sigaret is een elektrisch apparaatje, zoals de ”e” in de naam al doet vermoeden. Hij verdampt vloeistof, waarmee je de sigaret kunt vullen. Deze liquid kan je zowel met nicotine als zonder nicotine krijgen.

Het voordeel van een e-sigaret

Het grote voordeel is dat je het gevoel krijgt dat je aan het roken bent, maar je geen schadelijke rook binnenkrijgt, maar waterdamp. De e-sigaret verbrand namelijk niets, maar verdampt alleen. Schadelijke stoffen zijn hierdoor voor een groot deel verminderd. Zo zit er in een e-sigaret geen teer, de grootste schadelijke stof die wel in normale sigaretten zit. Ook andere chemische stoffen zitten niet in de e-sigaret en wel in een normale.

Hoe werkt het?

Dat is eigenlijk heel simpel. De sigaret bestaat uit twee onderdelen: het elektrische stuk van de sigaret is een batterij, die ervoor zorgt dat hij ook daadwerkelijk werkt. Daarnaast een kleine tank, waarin de vloeistof (e-liquid) kan worden opgeslagen. Je dient de sigaret dus aan te zetten waarna de batterij het element dat voor verdamping zorgt opwarmt. Als dit is gebeurd kan de damp van de vloeistof ”gerookt” worden.

Je dient de sigaret dus zelf te vullen met een vloeistof. Zoals gezegd zijn deze vloeistoffen er met en zonder nicotine. Daarnaast is er tal van keuzen in smaken, zo kun je kiezen voor smaakloos maar ook bewust de keuze maken voor een tabaksmaak. Wil je eens wat anders? Dan kun je ook menthol of fruitsmaakjes proberen.

Stoppen met roken middels een e-sigaret

Naast de verschillende smaken zijn de liquids ook nog in verschillende nicotine sterktes te krijgen en dat is precies wat je kan gaan helpen bij het afbouwen en uiteindelijk ook stoppen met roken. Door steeds een lagere sterkte te kiezen en uiteindelijk te gaan voor liquid met 0 mg nicotine kun je gemakkelijk afbouwen. Je hebt dan nog wel het idee dat je rookt, maar krijgt geen verslavende nicotine meer binnen, waardoor je veel gemakkelijker kunt stoppen. Daarnaast krijg je wanneer je een e-sigaret gebruikt natuurlijk veel minder schadelijke stoffen binnen en ga je er dus eigenlijk onmiddelijk op vooruit wanneer je stopt met gewone sigaretten en gaat voor de e-sigaret.