Holland winkelt
Image default
Gezondheid

De zomer komt er aan, tips om af te vallen!

De zomer staat voor de deur en dat betekent bikini-season. Voor velen is dit een reden om snel van hun kerst kilo’s af te komen. Afvallen kan op een verantwoorde en gezonde manier. Die extra kilootjes kwijt voor de zomer moet wel lukken middels lichamelijke oefeningen en een gezond dieet. 

Geen crashdieet

Het blijkt uit ervaring en onderzoek dat een crashdieet niet de beste keuze is. Vaak verlies je op korte termijn veel kilo’s, maar kom je deze weer snel aan. Dit heet ook wel het jojo-effect. Het is beter om gezond en gevarieerd te eten en dat te combineren met voldoende beweging. Dit is misschien een beetje vaag, dus hierbij een paar tips die kunnen helpen. 

 

Meer dan een kilo per week afvallen is erg ongezond, het is beter om een halve tot een een kilo te verliezen. Langzaam afvallen is vaak voor langere termijn. Dit wordt dan ook door specialisten aangeraden. Het is raadzaam om met een diëtiste te spreken of je huisarts. Een dieet kan namelijk niet voor iedereen zijn.

Minder opscheppen

Het fors verminderen van je calorie innamen, is niet aangeraden. Elk persoon heeft een andere calorie intake per dag nodig. Dit kun je online berekenen. Voor mannen is het gemiddeld 2000 kCal en voor vrouwen 1600 kCal per dag. Als je hier heel erg boven zit, is het aangeraden om dit te verminderen. Minder opscheppen en meer water drinken kan hierbij helpen. Als je voor een maaltijd water drinkt, zul je minder eten op kunnen. 

Goed kauwen

Veel Hollywoodsterren zoals Amanda Seyfried zetten de nadruk op rustig eten en goed/vaak kauwen. Dit geeft je lichaam namelijk tijd om alles goed te verwerken. Tijdens het kauwen wordt je eten vermengd met enzymen uit je speeksel. Hier wordt het voorwerk voor de maag gedaan, waar je maagsappen het eten verder kunnen verteren. Daarnaast kan je spijsverteringskanaal de voedingsstoffen beter opnemen uit het eten als het in kleine stukjes wordt gekauwd. 

Drink veel water

Water drinken kan niet genoeg gezegd worden. Het is goed voor de doorstroming, de afvalstoffen kunnen zo snel en efficiënt afgevoerd worden. Als je voor een maaltijd water drinkt, zul je minder eten op kunnen. Dus het heeft meerdere voordelen (naast dat het je hydrateert of course!)

 

Voldoende beweging

Logisch, maar voldoende beweging is een must naast een gezonde dieet. Als je echt wilt afvallen, kan bewegen enorm helpen. Al wandel je een uurtje per dag, of jog je even in het park, het helpt enorm! Neem bijvoorbeeld overal de trap in plaats van de roltrap of lift. Je kunt je ook inschrijven bij een sportschool. Ze kunnen je daar helpen met professioneel advies en goed apparatuur. 

Push jezelf niet te hard

Probeer realistisch te zijn en geduld te hebben. Probeer je dieet en beweging aan te houden en voor je het weet ben je al die kilo’s voor de zomer kwijt. Of je nou wel of niet die kilo’s kwijt bent, wij weten dat je er hoe dan ook goed uitziet in je badpak, dus rock it!