Holland winkelt
Image default
Eten en drinken

De geschiedenis van koffie

Koffie is een drank dat wordt gemaakt van koffiebonen. Veel mensen drinken koffie voor energie omdat er cafeïne in zit maar ook omdat ze het gewoon lekker vinden. Je hebt wel meer als 10 verschillende soorten koffies. De verschillende namen van koffies zijn te danken aan de smaak, de melk en melkschuim verhouding en de sterkte. In deze blog wordt er verder beschreven hoe koffie ontstaat en de geschiedenis ervan.

Het ontstaan van koffie

Er werd voor het van koffie gesproken rond de 15e eeuw in Arabië. Arabië kreeg al langer koffiebonen uit Ethiopië waar koffie oorspronkelijk vandaan komt. Koffie verscheen hierdoor langzaam op Arabische markten. Ook ontstonden er langzaam koffiehuizen. Langzaam maar zeker bereikte koffie via Arabië het Ottomaanse rijk. Veel gelovige mensen waren van de onderstelling dat koffie verboden moest worden dankzij stimulerend effect. Ze beweerde dat koffie onder dezelfde categorie als alcohol viel. De sultan van het Ottomaanse rijk verklaarde echter dat het drinken van koffie geen kwaad kon vanwege het kleine effect in vergelijking met alcohol.

De verspreiding van koffie

Koffie werd verspreid via het Ottomaanse rijk richting Europa. De plaats waar koffie voor het eerst werd geïntroduceerd was Hongarije. Via daar kwam koffie terecht in Wenen e daarna ook in Malta. In 1575 spreek men in Europa voor het eerst van koffie. Koffie werd verbouwd door Ottomaanse slaven. In deze tijd werd Venetië de grootse handelaar. Dit kwam doordat de republiek koffie verhandelde tussen de Arabië en Europa.

Koffieplantages

De Fransen begonnen met het verbouwen van koffie in begin 1700 op Martinique. Na succes te hebben gezien in de verbouwing en verkoop legde Frankrijk destijds nog 2 plantages aan. Na het succes van dichtbij te hebben gezien, begonnen de Portugezen ook met het verbouwen van koffie. Dit deden ze via plantages in Brazilië en later ook nog Kenia en Tanzania. Voor plantages werd er vaak gebruikt gemaakt van slavernij.

De koffie van vandaag

Vandaag de dag kennen we koffie in veel verschillende soorten en maten. Denk maar aan een cappuccino, een latte, een espresso, ect. Ook komen ze elk in hun eigen verpakking van pads tot zakjes tot herbruikbare koffiecups. Dit laatste omdat het milieu vandaag de dag meer in het belang staat dan ooit. We beginnen langzaam de gevolgen te zien van jarenlange verbranding en uitstoot. Hier hebben de Koffiejongens een idee op bedacht namelijk het produceren van 100% biologisch herbruikbare koffiecups.

https://dekoffiejongens.nl/