Holland winkelt
Image default
Bedrijven

Stress verminderen terwijl je HSP hebt

Het kan moeilijk zijn om hoog sensitief te zijn. Je kunt de neiging hebben om je terug te trekken uit de wereld om jezelf af te schermen en jezelf kalm te voelen. Je kunt echter niet aan stress ontsnappen. Er is een bekend verhaal van een man die een leven wilde zonder stress. Hij besloot in een grot te gaan wonen, afgesloten van de buitenwereld om de rest van zijn leven te mediteren. Zijn stressvrije bestaan werd echter gestoord door het geluid van druppend water in de grot. De moraal van het verhaal is dus dat je niet kunt ontsnappen aan stress, want stress gaat met je mee. Je kunt echter wel leren te leven met stress en voor veel hoog sensitieve personen kan dit al heel erg schelen.

 

Bezit je plezier

Hoog sensitieve personen zullen geen lol vinden door oudejaarsavond te vieren op Times Square, te crowdsurfen bij een metalconcert of een filmmarathon bij Pathé van Stephen King-films te bezoeken. Mensen met kenmerken hoog sensitiviteit zullen eerder lol beleven aan koken, lezen of tuinieren. Deze vrijetijdactiviteiten lijken misschien terughoudend, maar wat maakt dat uit. Je moet gewoon doen wat jij leuk vindt en je niets aantrekken wat andere mensen daarvan vinden.

 

Stop op tijd

Rij je altijd met je auto totdat de tank leeg is en je langs de weg staat te wachten of gebruik je je telefoon totdat ie uitvalt door een batterij? Nee, natuurlijk niet, je tankt op tijd en je laad je telefoon op voordat deze leeg is. Zo zou je ook moeten omgaan met je gezondheid. Hou je energie nauwlettend in de gaten en weet wanneer je te veel energie verbruikt. Als je op een verjaardag bent en je bent er pas een uur, voel je dan niet verplicht om nog langer te blijven ook al ben je al opgebrand en je eigenlijk naar huis zou willen. Ga gewoon naar huis, je gezondheid is belangrijker dan je aanwezigheid.