Holland winkelt
Image default
Auto’s en Motoren

Bereken je maat voor een systeemhelm motor

Systeemhelmen zijn erg populair en de reden is logisch. Het kinstuk kan namelijk omhoog worden gezet, waardoor het gezicht vrij komt. Een systeemhelm motor is ideaal voor een lange rit, waarbij je af en toe even snel wilt stoppen voor een slok water en een hapje eten. Ze hebben het gemak van een open helm door het kinstuk omhoog te klappen, maar bieden bescherming aan het gezicht door het kinstuk terug te klappen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de helm goed past. Niet alleen zodat je hoofd goed beschermd is, maar ook zodat de helm echt comfortabel zit. Hieronder lees je hoe je je maat bepaald voor een systeemhelm.

Je hoofdomtrek opmeten

Op https://www.motorkledingstore.nl/ zie je hoe de maten aangeduid worden voor systeemhelmen. Je hebt de keuze uit XS tot en met KS, wat in principe vergelijkbaar is met de aanduiding XXL. Naast deze maataanduidingen zie je de getallen staan waarvoor de maat geldt. Deze getallen geven de omtrek aan die je hoofd mag hebben voor die maat. Om je maat voor je systeemhelm te bepalen, moet je dus allereerst met een meetlint je hoofdomtrek meten. Je legt het lint net boven je oren en wenkbrauwen en trekt het rond je hoofd. Deze hoogte is belangrijk, want hier is je hoofd als het goed is het grootst. Voor de zekerheid kun je dit een paar keer herhalen, zodat je zeker weet dat je het juist hebt gemeten. Vervolgens kun je jouw hoofdmaat vergelijken met de getallen aangegeven bij de maten voor de systeemhelmen.

Een helm hoort strak te zitten

Als je je helm hebt aangeschaft en je krijgt deze thuisgestuurd, is het belangrijk om deze goed te passen om zeker te weten dat je de goede maat hebt gekozen. Wanneer je in een fysieke winkel staat, kun je de helm natuurlijk ook een even passen. De helm zou strak op je hoofd moeten zitten, en flink tegen je wangen aan moeten duwen. In het begin kan dit erg strak voelen, omdat het binnenste gedeelte van de helm zich nog moet vormen naar de vorm van je hoofd.

Een te kleine helm

Een helm is pas te klein als je na verloop van tijd lichte pijn krijgt. Je mag geen nare druk voelen op je hoofd. De helm moet dus wel strak zitten, maar het mag niet gaan irriteren. Om zeker te weten dat je geen vervelende drukpunten gaat ervaren, kun je de helm gedurende een poosje ophouden. Ben je nog steeds niet zeker van de juiste maat? Ga dan op zoek naar een professionele motorkleding winkel en laat je adviseren!