Holland winkelt
Image default
Aanbiedingen

Stel je jezelf open voor zelfvertrouwen

 

Volgens een artikel van depsycholoog.nl is er in zekere zin alles wat we doen een uiting van hoeveel vertrouwen we hebben in onszelf. Denk er daar eens aan als je onderweg bent naar de winkel, dat je zonet de woningen bent voorbij gekomen van twee of drie mensen, waarvan ik zeker ben dat ze bang zijn om buiten te komen en te rijden. Dus zal je ook zo in een groter samenlevingsverband huizen van mensen voorbijkomen die niet alleen geen zelfvertrouwen hebben om te rijden, maar die het vertrouwen missen om hun woning te verlaten of om anderen te ontmoeten.

Een ander voorbeeld van de kracht van dat zelfvertrouwen is dat tot voor enige jaren de grootste vrees van mensen niet was om te sterven, nee, maar wel de vrees om in het publiek te spreken. Nu is het toch wel zonneklaar dat niemand jou gaat vermoorden als je een fout maakt als je tot anderen spreekt, maar de mensen voelden dat zo aan.

Het sleutelelement in de ontwikkeling van zelfvertrouwen en zelfwaardering is dat je jezelf durft open te stellen voor de dingen die je het meest afschrikken. De psychologen noemen dit de exposuretherapie en hun cliënten bloot stellen aan angstaanjagende situaties en omgevingen is juist de grote uitdaging van deze psychotherapie. Mensen zouden liever tv-kijken, videospelletjes spelen of met vrienden kletsen dan dingen te doen die voor hen “moeilijk” liggen. Een eenvoudige manier om te beginnen omgaan met dingen die je angst aan jagen zijn “baby steps” (stapje voor stapje) zoals Bob zei in de film “ What about Bob ?”

Dit betekent dat je niet onmiddellijk tegenover een grote groep moet spreken, maar moet beginnen met hele kleine groepjes, één of twee mensen. En daarna kan je geleidelijk aan de grootte van de groep of de lengte van je toespraak doen toenemen. En voor je het weet spreek je 1000 mensen aan. Dat is wat ik me feitelijk zelf heb aangedaan , vanuit die dodelijke angst om tot een publiek te spreken, tot het feit dat ik in één jaar meer dan 50.000 mensen heb toegesproken. 

Meer weten over dit onderwerp? Bezoek de psycholoog.nl (Locatie Rotterdam) en u vindt talloze artikelen over dit onderwerp om u geestelijk te verrijken. Verder kunt u ook op deze website een sessie inboeken met een psycholoog.