Holland winkelt
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moeten weten over woning taxatie

Taxateur voor Hengelo en Enschede (Twente)

Voor iedereen die van plan is om een huis te kopen én die al in bezit is van een woning, is het van belang om te weten wat de woning waard is. Dit is namelijk belangrijke informatie voor hypotheekverstrekker en daarom is en woningtaxatie zelfs verplicht. Dit is in elk geval verplicht, dus zowel bij normale of gedwongen verkoop ( in het laatste geval spreken we van een executiewaarde ). Wat je huis waard is hangt af van vele factoren. Denk aan oppervlak, leeftijd, welke gemeente, welke wijk, in de nabijheid van weinig of veel voorzieningen, etc. Maar wat is een woning taxatie en wat doet een woning taxateur precies?

Wat is een woning taxatie? Uitgelegd in heldere taal

De taxatie van een huis nodig om te bepalen wat de waarde is van het huis. Hiervoor kom een erkende taxateur langs die de woning controleert op een punten, van top tot teen. Zoals ook het geval is voor de taxateur voor Enschede, Almelo en Hengelo bij Marcel kon Makelaardij, die ook het keurmerk van NWWI draagt. Nadat het taxeren klaar is ontvangt de eigenaar een taxatierapport. In dit rapport wordt duidelijk omschreven en onderbouwt wat de geschatte woningwaarde is én tevens de executiewaarde. Dit laatste is aan de orde als het huis om welk reden dan ook noodgedwongen verkocht moet worden.

Laat het altijd doen door een NWWI taxateur

Het belang van het keurmerk NWWI is groot. Laat je je huis taxeren, zorg dan dat de taxateur aangesloten is bij NWWI. Let wel dat taxateren onderhevig kan zijn aan subjectiviteit, dus het kan zo zijn dat de ene taxateur op een andere woningwaarde uitkomt dan een andere taxateur. Het verschil mag echter niet significant zijn. En bij twijfel kun je altijd een second opinion doen!

Waarom een huis taxeren?

Er zijn verschillende redenen om een huis te taxeren. Bij Marcel Kon Makelaardij kunnen we uit ervaring zeggen dat onderstaande onderwerpen de meest voorkomende redenen zijn.

1. Een hypotheek krijgen

De meest voor de hand liggende reden om te taxeren is natuurlijk om een hypotheek te krijgen. De geldverstrekker (meestal de bank) wil namelijk eerst weten wat je huidige woning waard is, alvorens een hypotheek te verstrekken. Bij Marcel Kon Makelaardij werken we nauw samen met onafhankelijke hypotheekverstrekkers die voor jou kunnen kijken welke aanbieder de beste en meest gunstige voorwaarden biedt.

2. Oversluiten van een hypotheek

Wanneer de rente enorm laag is, kan het erg interessant zijn om je hypotheek over te laten sluiten… zelfs met boete. Ook hiervoor is het goed om eerst je woning te taxeren, alvorens naar de bank te gaan. De onafhankelijke intermediairs die samen werken met het team van Marcel Kon kunnen dit precies voor u uitrekenen om de juiste keuze te maken.

3. Het kopen van een nieuwe huis

Heb je een huis op het oog en wil je weten wat de daadwerkelijke waarde is? Een taxatie legt dit mooi bloot. Een voordeel is dat je dan jezelf beschermt voor overbieden zodat je niet meer betaald dan nodig. De getaxeerde waarde kun je tevens gebruiken voor je prijs onderhandelingen.

4. Je bent het niet eens met je WOZ waarde

De WOZ-waarde van je huis is bepalend voor het betalen van onroerendgoedbelasting. Een hoge WOZ-waarde betekent méér betalen aan je gemeente. Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is? Laat je woning dan taxeren zodat de waarde een realistischer beeld geeft. Als de waarde lager blijkt te zijn, scheelt dat jou belastinggeld.

5. Als je gaat scheiden

Een scheiding is nooit leuk en voor niemand een prettige ervaring. Wanneer het huis op 2 woningeigenaren geregistreerd staat, moet de woning getaxeerd worden om de waarde naar rato te kunnen verdelen. Het kan voorkomen dat één van de twee de gehele hypotheek zal overnemen ná de scheiding.

6. Bij overlijden

Bij overlijden kan het huis overdragen worden naar de erfgenamen. Ook dan kan het een goed moment zijn om de woning te laten taxeren, dit in verband met erf belastingen en eventuele andere belastingen door voortvloeien uit een erfenis.

Waardebepaling Vs. Taxatie

Bij Marcel Kon Makelaars bieden iedereen de mogelijkheid om gebruik te maken van een gratis en vrijblijvende waardebepaling van het huis. Onze NVM makelaars kunnen op basis van de staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont een waardeschatting geven. Let wel: Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet gebruikt worden bij het aanvragen van een hypotheek.

Vraag direct een waardepaling bij dé makelaar in Enschede, Almelo, Hengelo en Borne.

https://www.marcel-kon.nl/