Holland winkelt
Image default
Hobby en vrije tijd

Verschillende soorten aanstekers (kende je ze allemaal?)

Iedereen weet wel wat een aansteker is, maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen aanstekers van verschillende merken. Zijn er eigenlijk wel grote verschillen? Hoe is de aansteker ontstaan? Wist je ook dat er heel wat mensen zijn die voor de hobby aanstekers verzamelen?

De eerste aanstekers dateren terug naar de 16de eeuw. Hier werden oude omgezette Gullivers pistolen gebruikt om buskruit af te vuren om zo een vlam te creëren. Een van de eerste ‘echte’ aanstekers werd in 1823 in een Duits dorpje uitgevonden. In 1903 werd Auermetaal (vernoemd naar de ontdekker) ontdekt door Carl Auer von Welsbach. Deze ontdekking heeft er voor gezorgd dat de praktische en makkelijk bruikbare aanstekers die we nu kennen ontwikkeld konden worden.

De Zippo

In 1932 werd zowel het bedrijf Zippo als de aansteker uitgevonden. De Zippo staat als vanaf het begin bekend om zijn betrouwbaarheid. Er werd geadverteerd met dat de aansteker een leven lang mee zou gaan en het bestemd zou zijn tegen de wind. De Zippo aansteker haalt zijn brandstof uit benzine, wat ervoor zorgt dat hij ook tijdens vocht, kou en wind goed blijft werken. De Zippo onderscheidt zich door de rechthoekige behuizing en de afneembare kap.

De wegwerpaansteker

De twee bekendste wegwerpaanstekers zijn die van de merken Cricket en Bic. Cricket kwam in 1961 met de eerste wegwerpaansteker. Bic introduceerde deze pas twaalf jaar later, in 1973. Bic pronkte met een wegwerkaansteker die in staat zou zijn om 3000 keer vuur te kunnen geven voor de aansteker versleten was. Beide merken zijn nog altijd razend populair en liggen beide in Nederland in de supermarkt. Cricket en Bic aanstekers lijken erg op elkaar. Het verschil zit hem voornamelijk in de vorm. Beide aanstekers zijn langwerpig, maar de behuizing van de Cricket aansteker is vlak, terwijl die van Bic licht bol is.

De druk knop

Er bestaan ook aanstekers die werken zonder het gebruik van vuursteentjes. Deze aanstekers moet je in drukken in plaats van rollen om aan te krijgen. Als de drukknop wordt ingedrukt dan laat een elektrische vonk het gas ontbranden waardoor een vonk ontstaat. Bic en Cricket zijn beide actief in zowel de elektrische aansteker als de aansteker op vuursteentjes.

Groot of klein

De wegwerpaanstekers komen in verschillende maten. Je hebt ze in de hoogte van ongeveer een sigaret, maar je hebt ook de kleine versies die ongeveer de helft van die hoogte zijn. Als je een keer gaat afrekenen bij een bemand tankstation zal je deze kleine versies vast en zeker zien staan. Ook hier concurreren Bic en Cricket beide met elkaar. De aanstekers van Bic zijn op moment van schrijven de populairste. Misschien een leuk idee om eens Bic aanstekers te laten bedrukken? Er zijn in Nederland een paar specialisten die dit doen, bijvoorbeeld Promo 2000. Natuurlijk is dit alleen interessant voor bedrijven. Als particulier kan je beter bij de supermarkt terecht!