Holland winkelt
Image default
Gezondheid

Lactose-intolerantie

Lactose en lactase
Een ander woord voor lactose is melksuiker. Deze suiker komt voor in melk en melkproducten. Waar de lactose zijn naam aan dankt is dus wel duidelijk. Om de lactose in onze voeding goed te kunnen verteren, hebben we voldoende lactase nodig. Dit wordt aangemaakt in de dunne darmwand. Wanneer er niet voldoende lactase wordt aangemaakt, komt de lactose onverteerd terecht in de dikke darm. Dat kan zorgen voor klachten, wat lactose intolerantie wordt genoemd.

Wanneer er niet voldoende lactase wordt aangemaakt, hoeft dat niet bij iedereen te leiden tot klachten. Wanneer je wel klachten hebt, betekent het dat je lactose niet goed kunt verdragen.

Vormen
Lactose intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Er bestaan verschillende vormen van lactose-intolerantie. De vorm van intolerantie hangt af van de oorzaak.

Verschil met voedselallergie
Door het feit dat bij lactose intolerantie een bepaalde stof, in dit geval lactose, niet goed verdragen wordt, wordt de aandoening vaak verward met een voedselallergie. Het is belangrijk om deze twee dingen goed uit elkaar te houden. Bij een voedselallergie is er namelijk sprake van een abnormale reactie van het afweersysteem, terwijl bij lactose-intolerantie het afweersysteem niet eens betrokken is.

Behandeling
Een manier om de lactose intolerantie te behandelen, is de hoeveelheid lactose in uw voeding verkleinen. Kleine hoeveelheden lactose zijn meestal niet schadelijk en veroorzaken vaak geen klachten, waardoor de lactose niet helemaal weggelaten hoeft te worden.

Lactose kan behalve in zuivelproducten, ook voorkomen in bijvoorbeeld worst, snoep, soep of koek. Ook aan medicijnen of vitaminepillen kan lactose zijn toegevoegd. In deze producten zijn hele kleine hoeveelheden lactose toegevoegd, maar kunnen voor mensen met aangeboren lactose intolerantie wel klachten veroorzaken. Voor mensen waarbij de intolerantie op latere leeftijd is ontstaan, levert dit niet of nauwelijks klachten op.

http://www.disolut.com