Holland winkelt
Image default
Dienstverlening

Wat is een LED strip?

Een LED strip is een lange strip van LED’s die op een flexibele printplaat is gemonteerd. Ze kunnen worden gebruikt om verlichtingsarmaturen, borden en displays te maken. Als je een ledstrip wilt gebruiken om je ruimte te verlichten, moet je de juiste soort ledstrip kiezen. Het meest voorkomende type LED-strip is een doorlopende streng van LED’s die langs een flexibele plastic of metalen printplaat loopt. Het wordt vaak een LED-lint genoemd omdat de afzonderlijke LED’s door middel van kleine sporen op het bord in parallelle stroken met elkaar zijn verbonden. Deze strips kunnen niet alleen op elke gewenste lengte worden gesneden, maar kunnen ook gemakkelijk in elke vorm worden gebogen. Een meer geavanceerd type LED-strip, bekend als een LED-tape, heeft individuele LED’s die zijn gemonteerd op flexibele plastic of metaalfolietape die kan worden gesneden en bevestigd aan andere materialen zoals hout of metalen platen voor eenvoudige installatie rond uw huis of kantoorruimte. Dit type strip wordt vaak gebruikt in commerciële toepassingen waar het bestand moet zijn tegen ruwe omgevingen zoals buiten in direct zonlicht of in een industriële omgeving waar hoge warmteniveaus aanwezig kunnen zijn.

Kleur van de LED-strip

Een strook LED’s licht op als er elektriciteit doorheen stroomt. De hoeveelheid licht die ze genereren hangt af van de stroom die er doorheen stroomt; hoe hoger de stroom, hoe helderder ze zullen zijn. De kleur van een ledstrip hangt af van hoeveel verschillende kleuren er binnenin beschikbaar zijn, wat bepaald wordt door het aantal chips. Een chip is één eenheid LED-chips die samen één eenheid LED-strip vormt. De meest voorkomende soorten chips zijn rood, groen en blauw; deze worden ook wel “RGB” (Rood/Groen/Blauw) genoemd.

Soorten LED-strip:

LED strips zijn er in veel verschillende lengtes, breedtes en kleuren. Ze zijn er in verschillende materialen, zoals plastic, aluminium of koper. Het type materiaal dat voor het frame wordt gebruikt, kan van invloed zijn op de hoeveelheid warmte die het genereert wanneer het wordt ingeschakeld. Aluminium is een goede keuze omdat het voorkomt dat de warmte uit de ledstrip zelf ontsnapt. De meeste LED-strips hebben echter een zelfklevende achterkant, zodat ze gemakkelijk op elk oppervlak kunnen worden bevestigd. Sommige fabrikanten leveren ook bevestigingsmateriaal, zodat u ze kunt monteren waar u maar wilt.