Holland winkelt
Image default
Bedrijven

Chirurgische kaakcorrectie bij Orfeokliniek

Een afwijkende stand van de boven- en/of onderkaak kan allerlei problemen geven: moeilijk praten, kauwen, slikken etc. Vaak ziet het er ook minder mooi uit, waardoor patiënten er dubbel onder lijden. Met een chirurgische kaakcorrectie valt zowel functioneel als esthetisch een enorme verbetering te behalen.

Bij kinderen kan een afwijkende kaakstand goed worden behandeld met orthodontische technieken. Bij volwassenen, waar de groei voorbij is, helpt dan alleen een chirurgische kaakcorrectie. Jaarlijks voeren wij meer dan 50 van dergelijke operaties uit. Dit zijn zeer specialistische behandelingen, waarbij een mondhygiënist, fysiotherapeut, de eigen tandarts, een kaakchirurg en orthodontist nauw samenwerken.

De totale behandeling duurt meestal anderhalf jaar en bestaat uit een orthodontische voorbehandeling en nabehandeling. Tijdens de voorbehandeling (gemiddeld één jaar) worden de boven- en ondertandboog op elkaar afgestemd en twee op elkaar passende tandbogen gemaakt. Vervolgens vindt de kaakoperatie plaats, gevolgd door de orthodontische nabehandeling (ca. 6 maanden) om de optimale beet (occlusie) te bereiken. 

Operaties vinden onder algehele narcose plaats. Onze anesthesist legt van tevoren uit hoe dat werkt. Tijdens de operatie, die een tot enkele uren duurt, wordt een snede in het bot gemaakt, zodat de kaak kan worden verschoven. Alles gebeurt vanuit de mond, waardoor er aan de buitenkant geen littekens zijn. Een terug liggende onderkaak wordt naar voren geplaatst, een te ver uitstekende onderkaak wordt naar achteren geplaatst. De bovenkaak kan naar voren worden verplaatst en, als er te veel tandvlees zichtbaar is (gummy smile), omhoog worden gezet.

In sommige gevallen kan een afwijkende stand van de onderkaak ook worden gecorrigeerd door middel van een chirurgische kincorrectie.

Een week na de operatie komt u op controle bij de kaakchirurg, orthodontist en mondhygiëniste. Na één tot twee weken bent u voldoende hersteld om weer naar school of werk te gaan. Zware inspanning en sport kunt u de eerste maanden beter vermijden.

https://orfeokliniek.nl/